Een stad van vrede zoeken wij
‘Een stad van vrede zoeken wij’ is het thema van de Diaconale Adventsactie 2011 in luthers Amsterdam. Tijdens Advent (van 27 november tot Kerst) zetten we ons in voor drie projecten in het Midden-Oosten: Sadaka Reut in Jaffa, Gaza Cultural Centres in Gaza en Diaconaal werk van de Koptisch Orthodoxe Kerk in Egypte.
In september hadden we in onze gemeente, in het team van predikanten/medewerkers, Daoud (David) Nassar uit Bethlehem te gast. De Palestijnse Daoud komt uit een lutherse boerenfamilie. In 1916 kocht zijn grootvader een stuk land van de Ottomanen. Het was de droom van de vader van Daoud om dit land te gebruiken voor een vredesproject. Daoud startte er daarom the Tent of Nations, een plek voor vredeseducatie. Aan het begin van de weg naar zijn boerderij ligt een steen met de tekst: ‘We refuse to be enemies’ (We weigeren vijanden te zijn).
De grond wordt gebruikt voor olijfbomen. De olijfboom heeft zowel voor Joden als Palestijnen, naast de economische, een belangrijke symbolische betekenis nl. die van vrede en hoop.
De Diaconale Adventsactie 2011 is geïnspireerd door deze ontmoeting met Daoud Nassar, die ons vroeg om zijn mensen en hun moeilijke situatie niet te vergeten. We kozen voor het thema ‘Een stad van vrede zoeken wij’. Dit is afkomstig uit een bekend Adventslied van Wim Pendrecht.
We zullen tijdens Advent – periode van actief verwachten en zoeken naar vrede midden in onze wereld met zoveel angst, geweld en onrecht - aandacht vragen voor drie projecten in het Midden-Oosten:
Meisjes schilderen samen - Gaza Cultural Centers.
* Gaza Cultural Centres (GCC). Sociaal vormingswerk in Gaza-stad. GCC biedt jongeren (vooral meisjes) bijlessen en sociale activiteiten. Vakken zijn o.a. Engels, computergebruik en maatschappij-oriëntatie. Het centrum wil hen helpen ontwikkelen in hun rol als vrouw, in burgerlijke vrijheden en participatie, in democratie en mensenrechten. Te midden van geweld en een soms uitzichtloze economische situatie wordt er geïnvesteerd in scholing en ontplooiing. www.kerkinactie.nl/GazaCulturalCenters
Yael (links) en Mahmoud van Sadaka Reut werken samen aan vrede.
* Sadaka Reut. Sadaka Reut (Arabisch en Hebreeuws voor ‘vriendschap’) werd in 1983 opgericht door een groep Joodse en Arabische middelbare scholieren in Jaffa. Ze deelden een droom van een betere, gedeelde toekomst voor beide gemeenschappen. Jongeren geven workshops op middelbare scholen, waarbij ingegaan wordt op angsten, verwarring en boosheid over de situatie en ten aanzien van de "ander". Er zijn samenwerkingsprojecten voor tieners uit aangrenzende Joodse en Arabische dorpen en wijken. En er zijn groepen die via kunstzinnige activiteiten aan dialoog werken.
www.kerkinactie.nl/SadakaReut
Project Bless, Egypte.
* Diaconaal werk en armoedebestrijding van de Koptische Orthodoxe Kerk in Egypte. De Koptisch Orthodoxe Kerk heeft een diaconaal programma ‘Bless’ dat ontwikkelingsprojecten uitvoert op het platteland van Egypte. Op dit moment wordt er gewerkt in 28 dorpen. Gedurende drie jaar worden er onderzoeken gedaan, trainingen gegeven en projecten opgezet. Uitgangspunt is dat de dorpsbewoners zelf verantwoordelijkheid nemen en sturen.
www.kerkinactie.nl/Koptisch-Orthodoxe-Kerk
Met uw steun wil de Diaconie € 12.000 bijdragen aan deze projecten. Tijdens de Adventsperiode zullen we u op verschillende manieren uitnodigen om betrokken te raken:
1. Tijdens en rond de kerkdiensten en andere activiteiten met Advent: collecten, informatie, beelden en sprekers, o.a. Feije Duim (net terug uit het Midden-Oosten) en Karel Jungheim (bekend met o.a. Sadaka Reut) van Kerk in Actie.
2. Alle gemeenteleden krijgen ook dit jaar weer een brief met een folder en acceptgirokaart, met de mogelijkheid om een Adventsgift over te maken. We zien elk jaar dat er meer mensen meedoen en ook het totaal bedrag groeit (in 2010 tot maar liefst € 4.500!). Daar zijn we als Diaconie heel blij mee: het toont aan dat het diaconaat leeft in onze gemeente. En… elke euro die u geeft doet er toe!
3. We gaan ook olijfolie en zeep (gemaakt van olijfolie) afkomstig uit het Noorden van de Westbank (Palestijns gebied) verkopen. Hiermee steunen we Palestijnse boeren economisch en moreel. Tevens kunnen we met een stukje van de opbrengsten de bovengenoemde projecten steunen. De olie en zeep betrekken we via www.canaan.nl